Efter en frågestund bjöds publiken på en musikalisk överraskning av Bengan Jansson, med hustru Eva och sonen Allan! Många dröjde sig kvar och pratade en stund efteråt – en kväll med rika intryck!
Höst 2023: En kväll med två intressanta föreläsare, fika och underhållning
12 okt, Hagagatan 14, Stockholm
Kerstin Uvnäs Moberg Maria Baczynski
Kerstin Uvnäs Moberg Visste du att det viktiga ämnet oxytocin kan utsöndras när vi ser på något vackert, känner oss trygga eller får beröring? Läkaren och författaren Kerstin Uvnäs Moberg är en nestor inom området i både världen och i Sverige. Hon berättade på ett medryckande vis hur det kroppsegna ämnet spelar roll vid både kärlek, omhändertagande och försvar av sina nära och hur det inverkar på välmående, läkning, hälsa och livslängd. Hennes böcker har översatts till en rad olika språk. Publiken hade efteråt många frågor.
Sångarna Hans Nyman och Göran Bergling underhöll i pausen med humoristiska gluntar till piano av Håkan Åkerstedt.
Efter kaffe och smörgås följde föreläsning av Maria Baczynski, fil kand i musik, musikteater och musikpsykologi, dessutom musikalartist, romanssångerska samt röst- och sånglärare. Hon berättade om röstens läkande kraft och om sitt eget arbete med röst och ljudterapi sedan 90-talet. Publiken fick prova på en så kallad ljudbalansering och gavs även tid att prata med Maria efteråt.
Vår 2023: Musik för hälsa och välbefinnande
Ett kunskapsmöte mellan konst och vetenskap
Ingrid Hammarlund berättar – publiken sjunger
Österlånggatan 37, den 14/5, kl 14.00 – 17.00
Ingrid Hammarlund är senior musikteraput och tidigare prefekt och lektor i musikterapi vid Kungliga Musikhögskolan. Där ansvarade hon under många år för uppbyggnad av ett utbildningsprogram i musikterapi och med att initiera utvecklings- och forskningsprojekt inom kunskapsområdet musik och hälsa.
Forskningsfältet musikterapi har på ett betydelsefullt sätt utvecklats genom nordisk och internationell samverkan.
Ingrid tilldelades 2020, för sina betydelsefulla utbildningsinsatser, Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse Medalj för Tonkonstens Främjande.
December 2022: Föreläsning och julkonsert 2022
8 dec. Baldersgatan 1, Stockholm, kl. 13.00 -15.00
Professor emeritus och författare Töres Theorell föreläste om musikens inverkan på människan Charlotta Huldt Ramberg operasångerska underhöll oss med ett gripande framträdande. Kaffe, glögg, pepparkakor, mingel och frågor
Höst 2022: Event med fyra framträdanden
19 oktober 2022, Baldersgatan 1, Stockholm
Ordförande konstnär Anna Toresdotter inledde med att berätta om kulturens inverkan på hälsa ur ett konstnärsperspektiv.
Charlotta Huldt Ramberg, operasopran, underhöll med sång.
Professor emeritus Lars-Olov Bygren presenterade uppföljningen av sin stora statistiska studie om hur kulturdeltagande inverkar på hälsa och mortalitet.
Julia Romanowska forskare, medicine doktor från Karolinska Institutet, berättade om sin forksning kring ledarskapsutbildning baserad på drabbande konstnärliga upplevelser jämförd med konventionell utbildning och presenterade sin bok Schibboleteffekten.
Efteråt hade vi en intressant frågestund med mingel och samtal till gott fika.
PANDEMIUPPEHÅLL 2020-21
Under Medlemmarnas dag 2019 föreläste Helena Lambert, koreograf och projektledare från konstnärsgruppen och berättar om hur de tillsammans skapar en koreografi över utvecklingen i Norrtälje stad utifrån dialog med invånarna. En del av Stadsröras undersökning var tillsammans med en dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Vad händer när den gruppen tar plats i människors vardag? Öppnar det upp för oväntade infallsvinklar som annars kanske inte uppmärksammats i stadsutvecklingsarbetet? Hur kan man jobba med att lyfta fram konsten demensperspektivet i utvecklingen av en stad?
Sara Lindström berättade om hur dans, skrivande, musik och teater kan fungera som buffert mot stress och psykisk ohälsa bland asylsökande och nyanlända? Det ska provades i projektet ”Må bra med kultur”.
Sara Lindström, koreograf och filmare berättade om pilotprojektet ”Må bra med kultur” som riktade sig till nyanlända personer som ligger i riskzonen för psykisk ohälsa. Projektet startades i september 2019 i Norrtälje, Farsta och Järfälla. Projektet låter ungdomar mellan 15-23 prova på en rad olika kulturella uttryck. Allt från måleri, musik och dans. ”Må bra med kultur” är initierat av region Stockholm och akademiskt primärvårdscentrum.
Medlemmarnas dag 2017
Föredrag av Annika Ottander om utställningen ”Kännbart” dess utveckling och resultat. Den visade exempel på möjligheter för personer med synnedsättning/synbortfall, hörselnedsättning/hörsel bortfall eller bådadera att uppleva och skapa bildkonst, skulptur och musik.
I ett exempel beskrevs i video en förstagenerationens invandrare från Chile, som hade hörselbortfall från födseln och synbortfall som vuxen hur hon för första gången lärde sig teckenspråk här i Sverige. Spanska och senare svenska hade hon lärt sig genom läppavläsning när hon var seende och talet var överraskande välmodulerat trots att hon aldrig hade hört det själv. Bildkonst upplevde hon nu med sina två funktionsnedsättningar genom beskrivningar via teckenspråk tolkade i hennes hand och genom hennes minnen av färger kunde hon återskapa bilderna mentalt. Skulptur och den egna konsten upplevdes genom känseln i händerna. Hennes konst var först keramisk gärna som mosaik och senast var det blandtekniskt måleri med relief.
Den beskrivna utställningen bestod av konst som alla kunde delta i, seende och hörande eller ej. Den var skapad i många avgränsade projekt och upplevelserna faciliterades av sammanlagt 17 personer. Ett exempel var en urholkad stor trädstam gjort med tanke på taktila upplevelser kombinerat med vibration för musikupplevelse. Musik var också representerat genom en flera meter stor trumma som man kunde uppleva i gemenskap. Det fanns en massageorgel med luftpuffar, dansarrangemang för blin dansare, luktstol och tårta med dofter och annat. Spin-off effekt var bland annat guidutbildningen av de 17 facilitatörerna med hopp om vidare spridning av den färdigheten.
Dagen fortsatte till Sven-Harrys konstmuseum med en itroduktion av tillskapandet av utställningen Konst och vetenskap. Beskrivningen av tillblivelsen speglade svårigheten med kombinationen som krävde hög grad av anpassning mellan vetenskaparna och de museala aspekterna. Kompromissen blev att informationen om vad de avbildningar som visades avbildade fick större utrymme än de metaforer som konsten kunde bidra med. Bilderna var givetvis vackra, nominerade av vetenskaparna.
Medlemmarnas dag 2016
Riksföreningen KonstKultur och Hälsa
Medlemmarnas dag Program 2015
Tisdag 3 november 15.00 – 17.00
Plats Sjuksköterskernas hus, Baldersgatan 1, Stockholm
MEDLEMMARNAS DAG Måndagen den 6 Oktober 2014 kl:16.00-18.00
Plats: Sjuksköterskernas hus, Baldersgatan 1, Stockholm
Medlemmarnas dag Program
6 Oktober 16.00 – 18.00
Professor Britt-Maj Wikström Ordförande, Välkomnar till seminariedagenKL 16:00 – 16:17
Louise Kaplan – Driver företaget Kultursamverkan
Bildsamtal i vardagen – öppnar dörren till minnen och sinnen.
KL 16:17 -16:34
Torgny Sandgren – Generalsekreterare, SKOM – Sveriges Musik- och Kulturskoleråd
Samarbete mellan kultur- och musikskolor.
KL 16:34 – 16:49
Charlotte Rönnlund - Konstnär
Den psykiska ohälsan och måleriet
KL 16:49 -17:09
Mingel och fika
Utlottning av konstverk.
Utdelning av boken "Estetik och omvårdnad" förf. Professor Britt-Maj Wikström - till samtliga deltagare.
KL 17:09 – 17:26
Annika Berg-Frykholm - journalist
Om konsten och livet – en bok om konstnärskapets lycka och vedermödor. Frågan är Varför håller dom på? 23 konstnärer inpå livet.
KL 17:26 - 17:43
Eva Solhäll - Psykoterapeut & driver Solberga Uttryckandekonst och Trädgård
Natur och Skapande ger meningsfull förändring
KL17:43 – 18:00
Jimmy Gustavsson – Konstpedagog
Möten med minnen. Konstvisning för alzheimersjuka.
KL 18:00 Professor Lars-Olov Bygren avslutar och rapporterar om mycket intressanta forskningsresultat: Barns bokläsning och prognosen att uppleva femtioårsdagen!
Medlemskap
Ett medlemskap löper på ett år med en avgift på100 kr för
enskild medlem, 150 kr för familjer samt 800 kr
för organisationer.
Ett medlemskap innebär i första hand ett stöd för föreningens verksamhet
samt möjlighet att deltaga vid medlemmarnas dag som arrangeras på
hösten varje år i Sjukköterskornas Hus, säte för SSF Svensk Sjuksköterskeföreningpå Baldersgatan 1, Stockholm. Riksföreningen samarbetar med SSF genom Nätverket Estetik och Omvårdnad. Information om detta nätverk hittar du på SSF:s hemsida samt i Omvårdnadsmagasinet. Tidningen ger en bild av aktuell omvårdnadsforskning
Riksföreningen KonstKultur och Hälsa
Medlemmarnas dag 2013 Program
2 Oktober 14 -17.00Plats: Landstingshuset, Hanverkaregatan 45 Stockholmi Skärgårdssalen
Professor Britt-Maj Wikström Ordförande, Välkomnar till seminariedagen
Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd
Öppningsanförande
KL 14:00 - 14:15
Irené Carlson - Konst konsult Carlson ArtBerättar om sitt arbete samt informerar om Affordable Art Fair
KL 14:15-14:40Sven Sandström - Professor konstvetenskap Konsthistoriker & kunskapsteoretiker - Talar om konst på sjukhus
KL 14:40 -14:55Teres Elfström - PsykoterapeutTalar om "Skrivandets läkande kraft"
samt utdelning av material
KL 14:55 - 15:20Mingel och fika
KL 15:20 -15:35Maria Baczynski - Röstpedagog - sjunger olika stycken under mingletTalar om "Röstens läkande kraft"
KL 15:35 -15:50Amanda Ames - ProduktdesignerHur design kan hjälpa till att främja vår fysiska identitet
KL15:50 -16:15 Töres Theorell - Professor emeritus
Kommer att belysa senaste forskning om alexithymi och musik
KL16:15 -16:30 Stefan Hedström - KonstnärBerättar om sitt konstnärskapSkänker ett konstverk till kvällens utlottning.
KL16:30 -16:40
Utlottning av konstverket samt utlottning av 6st biljetter till Affordable Art Fair(inträde för två pers/biljett) värde 250kr
Andreas Wanitzky, fotograf - informerar även om nästa års utlottning