.

Om RKKH

Riksföreningen för Konstkultur och Hälsa (RKKH) vill verka för främjandet av forskning kring kulturens inverkan på hälsa och implementering av dessa rön i samhället. RKKH är ett forskarnätverk där var och en med intresse för dessa frågor kan bli medlem.

Ordet "konstkultur" syftar till att särskilja "de sköna konsterna" från kultur i allmänhet då ordet kultur även har en bredare, etnologisk betydelse.

Läs om GDPR.

Start och verksamhet

Efter ett nordiskt möte år 2002 inom kultur och hälsa beslöt professor Lars-Olov Bygren, professor Sven Sandström och professor Britt-Maj Wikström att grunda Riksföreningen för Konstkultur och Hälsa. RKKH har sedan dess bland annat verkat som remissinstans och tidvis varit plattform för lobbyverksamhet. Professorer från RKKH inbjöds till kulturdepartementet under Bengt Göranssons tid för att informera om sin forskning och man var till exempel framgångsrik i den senaste stora Folkhälsoutredningen där man fick med långa stycken om kultur och hälsa. Man rådfrågades även av Stockholms Läns Landsting och Stockholms Kulturnämnd i samband med byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset gällande dess kulturutsmyckning.

RKKH har periodvis bedrivit informella samarbeten med SKFT, Sveriges Kulturråd och med Svenska Folkhälsoinstitutet.

RKKH har fungerat som en inspiration för många som arbetat inom kultur i vården, med kultur för allmänheten eller med föreläsningsverksamhet. Över hundra föreläsningar har hållits i landet för kommuner, landsting, företag och föreningar där forskning från nätverket presenterats.

Årliga event

Varje vår och höst anordnas publika event med intressanta föreläsning och underhållning där forskning och framsteg inom området presenteras. Ett medlemskap kostar 200:-/år och kan lösas på plats.

Grundare och hedersmedlemmar

Britt-Maj Wikström har en unik och bred yrkesbakgrund som konsthistoriker, sjuksköterska och lärare. Som professor vid Aakershus Högskola, Institutionen för hälso- och sjukvårdsvetenskap, Norge och docent vid Karolinska Institutet, har hennes energi fokuserat på forskning om konst för hälsa och utbildning. Hennes forskningsfält omfattar utveckling av bildkonst för patientens bästa. Hon har också utvecklat bildkonsten som ett pedagogiskt instrument.

Hon utförde den första randomiserade studien om kulturens inverkan på hälsa, i en studie där effekten av bildsamtal undersöktes. Deltagarna var en stor grupp äldre som fick bildsamtal enligt en framforskad metod en gång per vecka under en tid. Intervensionsgruppen visade mätbart större hälsa jämfört med kontrollgruppen även fyra månader efter projektets avslutande.

Hennes insats kring bildens betydelse i vården och undervisning av vårdpersonal har varit viktig och hennes bok Estetik och omvårdnad har även använts som läromedel. https://www.studentapan.se/forfattare/britt-maj-wikstroem

Läs mer:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22403858/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19175259/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29669648/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15471061/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411541/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12649819/

 

 

Lars Olov Bygren  är professor emeritus i socialmedicin vid Umeå universitet och är knuten till Karolinska Institutet i Huddinge. Professor Bygren är publicerad världen över, har varit i framkant i världen gällande forskningen kring epigenetisk ärftlighet på människa och forskning kring kulturens inverkan på hälsa. BBC har dokumenterat hans rön som visats som film i många länder, liksom Times Magazine som cover story.

Han var professor i Forebygende medicin vid Universitetet i Tromsö, Norge 1979–1983 och professor i socialmedicin med inriktning på Epidemiologi vid Umeå Universitet och överläkare vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå 1983–2001.

Åren 1983–1902 var han ledamot av Vetenskapliga rådet vid Statistiska Centralbyrån. Efter pensioneringen år 2001 forskar han vid Institutionen för Biostatistik och Näringslära vid Karolinska institutet.

Stort internationellt uppmärksammade är hans studier av förvärvad ärftlighet på människa, så kallad transgenerell epigenetisk nedärvning omtalade som "Överkalixstudierna" och som handlar om hur levnadsomständigheter påverkar hur våra gener används och kommer att användas i flera kommande släktled.

Läs mer:

Wikipedia

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11045748/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8990990/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23297658/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25062846/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19321851/

 

Sven Erik Åke Sandström är konsthistoriker, kunskapsteoretiker och professor i konstvetenskap vid Lunds universitet. Han är känd för sina insatser inom konstpsykologi, konstsociologi och renässansstudier och har gett ut flera böcker i dessa ämnen. Han är huvudförfattare till artiklar om bildkonst i Nationalencyklopedin.

Sven Sandström var gästprofessor vid Universitetet i Iowa City 1967-68 och hade en tjänst i beteendevetenskaplig konstforskning vid Humanistiska forskningsrådet 1971-77, var ledamot av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet 1977-80. Han startade 1965 Dokumenteringsarkiv för modern konst i Lund och initierade dess datasökningssystem två år senare.

Sven Sandström har medverkat som handledare av (numera professor) Britt-Maj Wikström och i forskningsstudier tillsammans med professor Lars-Olov Bygren där man undersökt kulturens effekter på anställda vid arbetsplatser. Han har även arrangerat seminarium om Kultur och hälsa vid Kungliga Vitterhets Akademien.

Läs mer:

Wikipedia

svensandstrom.se 

https://journals.lub.lu.se/vsl/issue/view/3031/621 

Sandström, Sven i Libris

 

Bibliografi i urval:

Verkligheten är ett innanhav : vetenskap och världsbild / Sven Sandström.

Se och uppleva / Sven Sandström

Konst och bildning : studier tillägnade Sven Sandström den 1 juli 1993 /

De sinnliga konceptens konst och tänkandet.

Symbol. 

Bilder skimrande av betydelse.