Epigenetik

Hur vi lever våra liv påverkar hur våra gener används. Detta forskningsområde kallas epigenetik och dessa effekter kan till viss del ärvas!

Våra liv som vuxna kan påverkas av flera faktorer tidigare i livet. Familjelivet under uppväxten inverkar på oss och förändringarna hos oss som tonåringar påverkar oss på många sätt, men även förhållanden så långt tillbaka som under fosterstadiet, och till och med miljön för spermie och ägg före vi befruktades.

Hur vi lever våra liv påverkar sedan till viss del hur de gener vi har används. Det sker genom så kallad epigenetisk pålagring på våra gener, de gener som även ska nedärvas till nästa generation. Det sker genom något som kallas DNA-metylering, histonförändringar och genomisk prägling, som påverkar vilka gener som är aktiva och om de ärvs från mamma eller pappa.

De förvärvade pålagringarna raderas till nära 100% vid fortplantningen, barnet börjar på nytt och får inte del av de skador och de stimulanser som föräldrarna förvärvat. Men vissa förändringar försvinner inte helt.

Det har noterats att vissa epigenetiska förändringar kan gå i arv över tre generationer, särskilt när det gäller effekter av tillgången på mat, (Bygren, 2013). Men kan detta också gälla tillgången på stimulerande konst och kultur? Att ha tillgång till berikande kultur har visat sig stärka hälsa och öka livslängd. 

Kulturdeltagandets positiva inverkningar kan till viss del även ärvas till kommande generationer:

Försök med möss visar att de som fått en stimulerande miljö till skillnad från dem som levt i en tråkig laboratoriemiljö utvecklat fler nevroner och kopplingar i hjärnan – vilket även ärvdes vidare.

En italiensk studie (Gallazzi et al., 2024) visade hur musik och bildkonst inte bara kan påverka oss genom processer som dopamin- och oxytocinutsöndring men även ge förändringar i hjärnans struktur via epigenetiska mekanismer som DNA-metylering och histonförändringar (Nayak et al., 2022).

Belägg finns alltså för att den positiva stimulans vi får innan vi skaffar barn i viss mån även kan komma vår avkomma till godo.

 Nayak  M, Das  D, Pradhan  J  et al.  Epigenetic signature in neural plasticity: the journey so far and journey ahead. Heliyon  2022;8:e12292. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar] [Ref list